Mamma in action.

Hej!

Varken jag eller mamma mår så bra just, båda har halsproblem så vi tar det lite lugnt med bloggen just nu.
Jag vill egentligen bara visa den här bilden på mamma som jag tog förra veckan; mamma in action.



I övrigt försöker jag tänka så positivt som möjligt. Ibland är det svårt, men vädret är fint och våren är här iallafall.

/Maria.

Mamma: Tisdag 13/3.

Skriver och skriver och dagarna går. Vad kan jag ta med?

Hur vi tar hand om minoriteter är ett mått på hur civiliserade vi är. En man har skrivit en bok "Så dödar vi en människa". Den lätt dementa mannen gick ner 20 kg på tre månader, tappade aptit och kände sig tillintetgjord på ett demensboende. Hur hjälper man en undernärd sjuk person att återhämta sig? Vad som behövs är "abstrakta" saker som vänlighet, god mat, att få göra det man vill. Faktum är att invandrarkvinnor har en större sensibilitet för mig och mina behov än unga tjejer som är lärda att mäta. Kroppsspråk är viktigt.

/Telefonmamman.

Mamma: Måndag 12/3.

Den yttre världen med hårda värden som bilar, hus, möbler, pool är en verklighet. Många vill ha detta. Jag också - nu när det verkar omöjligt.

Idag har hemsjukvårdens läkare varit här med en sjuksköterska. Det var intressant att prata med dem. De som arbetar med att hjälpa svårt sjuka eller färdigbehandlade med viss medicinsk behov är mycket empatiska. Jag blir också lite sentimental och tänker tillbaka på lungavdelningen. Person sigill i hjärtat. Kallade till specialuppdrag, att vårda människor som har det svårt. Jag hade mycket roligt den tid jag var där, sammanlagt många många månader.

För mig är tillvaron en Saga, med fram- och baksidor. Kanske är vi människor som schackpjäser eller spelkort. En del med högre kontakter och en del mycket jordbundna. Ibland känns lungsjukdomen som ett straff. En karma för att jag undvikit att göra min samhällsplikt. Jag arbetade mellan 21 och 31 års ålder och mest på dagis, men det blev sällan ansvarstagande på sikt. Jag hade behov av att vara kreativ. När jag hade fått ihop en del pengar åkte jag till Israel med en vän. Jag har studerat en del på universitetet och varit hemma med mina barn, och det var viktigt. Men jag borde ha hjälpt mig själv på 70-talet med att hitta en bra utbildning. Konstigt nog var det som om allt verkade jobbigt och dessutom tråkigt. Så ska man undvika att tänka, men det var 70-tal då. Trenden var ut på landet och gör det mesta själv.

Jag ville bli en sagodrottning. Och jag har varit med om en del äventyr, t.ex. Snövit och Askungen. Men ska det sluta såhär? Mycket mager, krokig och spretig. Mer lik Gollum än Galandriel. Hur kunde mina sagor ta den vändningen? Det finns risker med allt, de som struntat i sagorna har klarat sig bra. Mina lungor måste bli bättre. Någonstans inom mig gråter jag för allt det ogjorda, men barnen är ändå oerhört mycket viktigare.

Jag är ställd av den väg samhället tagit. Det yttre i kubik. Alla elektroniska små hjälpmedel tar mycket energi. Alla dessa tävlingar - är de roliga? Vad vilja? Chockad som jag är av ytligheten som spridts överallt så gör jag helst det andra - måla långsamt. Läsa.

Min övertygelse är att trauman som sker kan skapa sjukdom. Dessutom finns så mycket onaturliga ämnen i maten. Klumpförebyggande med cyanid(?), kvicksilver som folk fortfarande har i munnen. En del klarar det bra, men i positiv bemärkelse - att försöka ge energi till den egna naturen. I tusentals år har patriarkat strävat bort från naturlighet. Kvinnan behöver sin natur. Vatten, dofter, stenar, musik, särskild mat.

/Telefonmamman.

Mamma: Torsdag 8/3.

De sanningar man kan komma i kontakt med genom att studera teosofi, antroposofi, astrologi, makrobiotik, kinesisk klassisk medicin, Ayur Veda, änglakunskap, Kabbalah, kristen mystik etc är intressanta tankar och idéer. När jag lyssnar på personer som är "vetenskapliga" och "ateister" förvånas jag av hätskheten.

"Gud är död" - vad är det för budskap? Glatt?

/Telefonmamman.

Mamma: Onsdag 7/3.

Individualitet, passion, nyfikenhet = den kreativa människan som vill ha debatt och diskussion.

Jan Nygren som ny socialdemokratisk ledare hade varit toppen. 

Jag har 39 graders feber, och nu ställer hemsjukvården upp till 100 %. Dietisten som jag ringde igår var här en timme idag. När han kom tillbaka till Hellquarters pratade han med läkaren så hon kommer hit på fredag, och en sjuksköterska kommer hit ikväll och tar blodprov. Sedan ringde arbetsterapeuten och ville komma med en badstol.

Jag börjar tro på karma och reinkarnation som en självklarhet. Från nyheterna idag: en muslimsk kvinna anvisades en kockutbildning. På introduktionen sade ledaren att man absolut måste provsmaka fläskkött. Att ha allergier är okej, då slipper man provsmaka. Kvinnan gick tillbaka till Arbetsförmedlingen, men de höll med. Det var ett krav att kunna provsmaka fläskkött. Eftersom hon förlorade inkomst och en utbildning lade hon in ärendet hos DO. Det skedde en förlikning och hon fick 60 000 kr i skadestånd. En sakkunnig man från universitetet i Stockholm tyckte att det var ett udda fall och knappast diskriminering och ett för högt skadeståndsbelopp. Varför är det så laddat att vägra äta fläskkött? På ett annat program sade någon att människor är mycket rädda att äta sådant som går utanför som kan göra att man förlorar social position. Hälsokostexperter har sagt till mig att griskött är sämre föda än fågel, fisk, vilt och nötkött i den ordningen. Det sägs att grisar saknar svettkörtlar och att köttet är salt och innehåller restprodukter.

/Telefonmamman.

Mamma: Tisdag 6/3.

Kvinnan borde representera det goda. Och det goda hör ihop med djup.

P4:s förändring av Karlavagnen är skandalös och samma dag som hallåorna försvinner från SVT. När jag lyssnade på Karlavagnen förut slapp jag höra framgångsrika dryga människor som tycker sig vara bäst. Nu verkar det som att de har tagit över Karlvagnen, både programledarna och de som ringer in. De har ju all plats ändå!

/Telefonmamman.

Mamma: Måndag 5/3.

Varje folk behöver en tro. Ibland försöker politiker ersätta en tro med praktiskt vetenskapliga sanningar. Den ryska religiösa tron var förmodligen starkare i folksjälen än kommunismen. Sverige är ett land vars befolkningsmajoritet är konfessionslös.

Intressant poesi på radio; unga på rim. Stämmer bra med min känsla. Bröder är de vi delar vårt bröd med.

/Telefonmamman.

Den internationella kvinnodagen.

Hej på er.
Den senaste tiden är det mest mamma som har skrivit, jag har inte orkat. Jag har varit sjukskriven i en månad, men nu känner jag ibland att jag är tillbaka på banan igen. Det tänker jag skriva om senare, nu vill jag skriva lite om den internationella kvinnodagen som ju är idag!

Kvinnor i Sverige har det ganska bra egentligen, juridiskt har båda könen lika rättigheter osv. Men ändå är det inte jämställt. Att kvinnor tjänar sämre än män år 2012 i ett modernt land som Sverige är oacceptabelt. Bara det att vi ännu inte har haft någon kvinnlig statsminister - vad handlar det om? Jag diskuterade detta med en manlig vän för några månader sedan, och hans svar var "men det har ju inte funnits några bra kvinnor som skulle kunna bli statsministrar". Det låter helt sjukt i mina öron. Skulle inte en enda kvinna som lever idag eller har levt under den tid vi har haft detta statsskick vara lämplig till att vara statsminister? Det betvivlar jag. 

Jag tror inte att bara för att vi föds till ett visst kön så får vi automatiskt vissa egenskaper, t.ex. så skulle då män vara bättre ledare än kvinnor. Jag hatar könsroller. Vi har som barn fått lära oss, och det fortsätter med nutidens barn, att agera på ett visst sätt utifrån man är flicka eller pojke. Hur kommer man ifrån detta? Flickor förväntas älska prinsessor, rosa och ta hand dockor medan pojkar förväntas älska actionfigurer, blått och att leka krig (att man som förälder eller förskolepedagog tillåter det är i sig galet). Men vad händer med de barn som inte passar in i könsnormerna? Jag vill iallafall att mina framtida barn ska få alla förutsättningar till att utveckla sin egen identitet utan förväntningar pga kön.

Vi måste bryta detta mönster. Och vi måste bryta tankegången att det som inte är "manligt" är sämre, och att mannen är normen. Att bli kallad bög är tydligen något dåligt, när barn i grundskoleklasser spelar brännboll blir de som är lite sämre tillsagda av de andra barnen  att ta "tjejracket", och att som man bli kallad "jävla kärring" är något nedlåtande.

Jag har många killkompisar som känner sig provocerade av feminismen, och de skämtar också om att kvinnor hör hemma i köket osv. Varför känner sig vissa män hotade av feminismen? Den här absurda maktstrukturen med den manliga, stora och starka alfahanen som norm är minst lika farlig för män som för kvinnor. Vad händer med alla män som inte kan identifiera sig med den könsrollen? Är de inte lika mycket män då? Män är också offer för detta. 

I min framtid ser jag varje individ med en egen utvecklad identitet som man själv har kommit fram till oavsett kön. Allt handlar om respekt, acceptans och kärlek. Ta en extra tankeställare idag och fråga er vad vi kan göra åt situationen som råder idag. Det gäller att se framåt.

Idag skickar jag lite extra kärlek till mina favoritkvinnor; min mamma och min syster. 

/Maria.





Mamma: Lördag 3/3.

Vid 80-talets slut förstod jag att flera av mina favoritfilmer hade gjorts av en och samma person: Alan Parker, och plötsligt var jag hipp, helt av mig själv och opåverkad av grupptryck. Jag hade bara missat regissörens namn. Den bästa filmen: Midnattsexpressen, är den enda film som fick mig att glömma att jag satt i en biosalong.
På 70-talet fanns det personligheter. De var grandiosa, hade hybris, de tyckte de ägde svaren på det viktiga. Man pratade otroligt mycket psykologi och hade rätt att säga vad som helst. Sanningen i psykologisk form. Vissa ord som yttrades låter jag falla till marken som orimliga i en kultur värd namnet. Offentliga personer som representerar det där 70-talet är t.ex. Marie-Louise nuvarande Ekman och Susanne Osten.

Det finns ondska där man minst trodde, kanske. Personer jag har haft förtroende för, litat på, visar sig vara mycket opålitliga. På 70-talet visste jag att jag egentligen orkade 2 timmar per dag på ett tråkigt kontorsjobb.

Läser i tidningen att sjuksköterskebrist är ett globalt problem. Tusentals läkare från Filippinerna har omskolats till sjuksköterskor för att emigrera till USA. I Europa 2020 kommer det att saknas en miljon hälso- och sjukvårdsarbetare. De har för låg lön.

Hade 39 graders febert idag. Om jag får tråkigt kan jag åka uppåt och neråt i sängen.

Det där med tje-ljud och främre sche-ljud som byts ut kommer från Norge sade Skavlan.

Den person som har gjort Torsten Flincks låt i Melodifestivalen är Ted Ström, och han har gjort en låt som tom jag skulle tycka om som nationalsång.



/Telefonmamman.

Mamma: Kväll fredag 2/3.

Näringslivets toppar har ideal, högpresterande, fysiskt, psykiskt och finansiellt. De har glömt den känslomässiga talangen, och de är utanför religiöst färgad andlighet (de kanske har en annan sort). Affärsmännen, framgångsrika och rika, som ska köra Vasaloppet i år tillsammans. De är grupporienterade. "Mammon är stress, pengar och grupptryck" skrev en andlig författare.

En kvällstidningsjournalist skrev att Ranelids låt Mirakel är den enda han kommer ihåg. Jag minns också Christer och Lottas Don't let me down därför att refrängen är kopierad från Beatleslåten Don't let me down. Får man göra så?

Idag mäts film i pengar. När tänkte Ingemar Bergman på kassaklirr?


/Telefonmamman.

Mamma: Fredag 2/3.

I höstas var jag med om en obehaglig period då jag hade problem med halsen. Den mesta näringen kom genom dropp gjord på oliv- och sojaolja. Min hals svalkades och fuktades av gröna Piggelinglassar som jag ropade in ca 15 gånger/dygn. Ur lungan kom illgrön klar vätska i påsen som jag hade på sidan. Jag skämtade om att det var Piggelin, och förmodligen var det så. 

Jag fick upp Proviva Mango från köket. Den var himmelsk, men de tog slut. Barnen handlade flera åt mig, och jag drack en om dagen. Min väninna Y hade med sig en Läkerolask till mig med smak Samba. En speciell salt bismak som var enormt god. Sedan var det fler som servade mig med dessa läkerolaskar, och det hände att jag åt tre på en dag. Prästen köpte en pepparkaka åt mig i sjukhuskafeterian, och den var så god att jag rekomenderade den till personalen (saknar dem, personalen alltså). Y köpte sedan en burk Annas pepparkakor som jag åt i tid och otid. Jag blev till sist också besatt att te, och ville ha te och sockerbitar mitt i natten.

På något sätt fanns det en turordning, min smaklust förändrades. Började med sött, och slutade med beskt. En dag tänkte jag på dessa olika smaker. Sött (piggelinglass) är jord i kinesisk medicin. Organen som hör ihop med jord är mage och mjälte. Surt (Proviva Mango) är träd och dess organ är lever och galla. Salt (Läkerol Samba) är vatten och dess organ är njurar och urinblåsa. Starkt (pepparkakor) är metall och organen är lungor och tjocktarm. Bittert (te) är eld i kinesisk medicin, och organen är hjärta och tunntarm. Det finns också särskild psykologi kopplad till organen och elementen.

Familjer åker till Storbritannien på sportlovet för att ungarna ska kolla ligamatcher. Vem bestämmer samhällets prioriteringar? Personer som har råd har självklart rätt att göra vad de vill för pengarna, men inkomstklyftorna ökar. Vem bestämmer över konsumtionen?  

/Telefonmamman.

Mamma: Torsdag 1/3.

Nobelpristagaren Pamuk sade nu på radio: "The fate of History is to be abused". Igårkväll på nyheterna berättade man att pensionärer i medelklassen köper allt fler tjänster med RUT-avdrag. Hemtjänsten städar för lite och för snabbt. Antalet gamla har ökat, men äldreboenden och hemtjänst har dragits ner. En politisk kommentator sade att det måste ske en snabb förändring här. Jag har i flera år tjatat på att få fler städtimmar. En timme var femte dag är för lite med tanke på min överkänslighet mot damm. Dessutom behöver jag någon som lagar mat åt mig, men det är omöjligt. Ifall sådana bagateller är omöjligt i en kultur så ligger ribban oerhört lågt. 

Idag står i tidningen att en VD i näringslivet tjänar lika mycket på ett år som en industriarbetare gör under hela sitt liv. Inkomstskillnaderna minskade från 70-talet till 80-talet. En toppdirektör tjänade 1952 mer än 25 industriarbetare tillsammans. 1980 var det 10 industriarbetare. Tjeckien och Slovakien har högre jämlikhet i lön än Sverige. Dessutom har sjuka och arbetslösa fått det sämre. De fattigaste i Sverige har blivit 8,6 % fattigare, i pengar 567 kr i månaden. Den rikaste tiondelen har blivit 13,5 % rikare, och det är 4483 kr i månaden (jag tror de har räknat de sex senaste åren). 

Y förklarade för mig att när jag har stormöte hemma ska jag vara i norr. Om jag är i söder och de andra i norr vinner de. Självklart var det så i tisdags, min säng står i söderläge och de andra satt i halvcirkel mot norr. Jag får ta till Feng Shui för att klara detta. Y ska bjuda mig på rödvin. Det var mycket länge sedan jag drack det sist. 

Den alternativa kunskapen om människans hälsa är väldigt motarbetad. Jag tror det har med läkemedelsindustrin att göra. 

/Telefonmamman.

Mamma: Onsdag 29/2.

Nu har jag äntligen hört den bästa definitionen på kultur. Kultur är meningsskapande verksamhet eller tankar.

I vårt land är civilkuraget så vagt och veligt att maktens representanter har försökt att lagstifta om det. Man skulle alltså vara en lagbrytare om man inte visar civilkurage, och då blir ursprungsbetydelsen väldigt grumlig.

Människor som hittar frihet inom sig, som uttrycker lycka, kärlek m.m. provocerar olyckliga människors uppgörelser med vanor.

/Telefonmamman.

RSS 2.0