Mamma: Tisdag 28/2.



Av överkrav och stress kan känsliga människor tappa balansen. Sista nyheten jag hörde igårkväll var att pensionärer känner sig hunsade och illa behandlade av hemtjänsten (eller var det en dröm?). I morse hörde jag att autism sätts i samband med bl.a. miljögifter som flamskyddsmedel. Om ett barn inte får använda sin syn under första året kan de bli blinda. Och jag tänker såhär; det kan finnas fler sinnen än våra fem vanligaste. Det kan finnas ett sjätte och kanske sjunde sinne, och om vi inte använder det så tillbakabildas det. 

Kl 9 i morse kom fem personer hit för att diskutera hur tre olika "inrättningar" bäst ska ta hand om mig. Som vanligt kändes det som en domstol, och jag försvarade mig. En psykolog är vänlig och ambitiös och gjorde för en månad sedan ett schema som sedan fick ödestigna konsekvenser. Bl.a. förlorade jag 14 timmar hemvård i veckan och istället betalar jag ungefär motsvarande tid från hemservice, som gör ungefär samma sak. Medan grundproblemet är kvar. Schemat fungerar alltså inte, trots att jag betalar. Men det här schemat går också vidare till den person som ska besluta om jag ska ha personlig assistent, och det blir avslag. Och det är klart, tror han att det här schemat fungerar så behöver jag inte det. 

/Telefonmamman.

Mamma: Måndag 27/2.

Karlavagnen i P4 vardagkvällar vid 22-tiden har haft plats för både djup och bredd. Hur producenterna har tänkt när de insiktsfulla och intressanta programledarna tvingas sluta kan man undra.

Häromdagen upptäckte jag att kommunens biståndshandläggare medverkat till att den hemservice jag köper lagts in i hemvårdens schema. De timmar jag köper med RUT-avdrag, sk tillägstjänst, ersätter då vad hemvården gör gratis. Jag vill själv bestämma vad de timmar jag betalar ska användas till. Jag blir upprörd och arg.

Några månader har jag prenumererat på Kombilotteriet för att det är Folkrörelsernas. Men jag har för lite klirr i kassan för det. När jag ringde för att säga upp prenumerationen pratade jag om att Folkrörelserna skulle vända upp och ner på landets administration. Hon höll med om det och önskade mig varmt lycka till med de sista dragningarna.


Tänk om denna låt varit med i Melodifestivalen?

Personalen på Lung/gastroavdelningen där jag ”bott” ett år av två, och mest det senaste, måste ha en själslig karma ihop. Kanske arbetade de som läkare, sjuksköterskor och medhjälpare på fältsjukhus i något krig och nu återfötts i en ”själscirkel” för att fortsätta sin gemensamma historia och sitt kall. För mig är det en både rimlig och trolig sanning (och rolig). De är nästan övernaturligt samspelta, mogna, empatiska och generösa med bl.a. humor.

Skryt och skvaller är destruktivt och iallafall negativt. När jag märker att snaran ”runt min hals” dras åt får jag bli mer tolerant och kravlös. Det är svårt att förstå hur ovilliga en del är att ge mig stöd och hjälp. Så vad handlar det om? Jag ska försöka ta reda på det, men då måste jag sluta skvallra och skryta. Det mest smarta jag kan säga idag (skryt?) är: förtryck av personligt uttryck. Jag tror att orsaken till att jag på något sätt blir förtryckt av en del personer är att jag har ett ”alltför” personligt uttryck. I morse sade jag till en person i min ålder (skvaller?) att jag blir lös i magen av te. Då sade hon ”nej, det stoppar. Te och skorpor stoppar diarré. Mjölk är lösande.” Jag ville ha varm mjölk i stället för te. Detta otroliga att berövas rätten att ha rätt om sin egen kropp och sina sinnen!

Samhället, dvs. kommunen vill lösa mitt problem med att vägra äta frysta färdiga Findusrätter. Jag tycker de är nästan äckliga. Broccoligratäng är okej. De har en slags halvparaniod grundidé att människor alltid vill ha mer än de har rätt till, och detta kan de dessutom diagnostisera.

Thomas Quick hette en psykotisk man som under stark medicinering och manipulering erkände och fälldes för åtta mord. Att han erkänt ca 33 mord sammanlagt lämnades utan värdering i sig. Nu frias han under sitt rätta namn från det ena fallet efter det andra. Hans försvarsadvokat i de flesta av de gamla rättegångarna gjorde ett mycket dåligt jobb. Kan han behålla sin legitimation? Han deltar i maktens centrum.

En individ har ett mörkt instängt rum i sitt psyke. I ett hörn av det källarlika rummet finns en grå gestalt med tung energi. Det dolda rummet är platsen i det undermedvetna, där vi låser in det vi vill gömma för oss själva. För mig var Skuggan, så kallas den tunga grå energin, mitt självförakt. Varje gång mamma trakasserade och diskriminerade mig lät jag det rinna av. Jag kunde tom tänka på att det kanske låg något i det. Men huvudnumret var att stå fri, opåverkad. Egentligen är det något oerhört stort att efter 40 års intresse av psykoanalys äntligen få se sin skugga. CG Jung ”fann” Skuggan och satte namn på den. Skuggan är det vi minst önskar vara och vi projicerar ofta våra dåliga sidor på andra. Min skugga var det Självförakt jag byggt upp i hemlighet pga de extrema förhållanden jag växte upp under. Jag genom vår mamma tidigt, att hon ljög och att hon var oärlig med pengar. Jag behöll något slags yttre lugn genom att gömma mitt självförakt.

/Telefonmamman.


Mamma: Söndag 26/2.

Den intellektuella presenterar en alternativ världsbild, sade någon morse på P1. Jag hängde kvar på ettan för att få mer till livs om kulturdebatt. Plötsligt hörde jag min yngste bror (eller nästan, han är tvilling). Han uttalade sig om storbanker. Så är det just nu, han är med i TV och på radio, han deltar i kulturdebatten fast den ekonomiskt-politiska, och förmedlar bilden av storbankerna som typ giriga vargar (han kan också bevisa att han har rätt). En annan av mina bröder var med en kort stund på TV4-nyheterna och ger en bild av Försäkringskassan. Han menar att tjänstemännen gör vad de kan, men att det är fel på reglerna.

I morse kom ett medicinskt inslag på nyheterna om en magsårsmedicin som man ger dels för abort och dels för att skynda på förlossning. Den här medicinen kan ge störtblödning samt skador på livmoder och baby. I USA är det ett uppmärksammat problem och förbjudet att ges på det sättet.

Min alternativa världsbild är annorlunda, jag tror t.ex. på de forntida naturfolkens förmåga att hela obalanser i själ och kropp, vilket botar fysiska sjukdomar. Jag tror på att det finns flera dimensioner och att man kan uppleva UFO:s.

Gamla myter och gudasagor har en verklighet i sig. Ifall man någon gång får en aning utan sådant som går utanför naturlagarna kan man bli väldigt rädd. En gång blev jag spådd av en skicklig och tuff spåkvinna, att när jag öppnat alla dörrar bakåt och verkligen förstått hur illa det varit skulle jag finna den röda tråden genom erfarenheterna och kunna föreläsa om det. Och då skulle jag bli frisk, iallafall helad.

Jag har fått en bönebok ur Psaltaren av prästen jag känner. Ett enormt motstånd har jag mot Gamla Testamentet, och det beror till stor del på att jag hade en självutnämnd terapeut som starkt påverkade mitt tänkande på 70-talet. Han ogillade judarnas sionism. En dag när jag kände att ångesten låg på lur tog jag dels Räddningsdroppar/Blomsterterapi, dels satte jag på seriös musik, och dels läste jag motvilligt en bön ur böneboken och efteråt kom en lättnad.



Och nu gick precis en repris av Plånboken med min bror. Herre Gud, han är ju överallt.

/Telefonmamman.



Mamma: Tisdag 3/1.

Häromdagen var det en jordbävning på 7,8 utanför Japan. Det nämndes bara två gånger på nyheterna. Det är mycket intressant att det fortfarande rör sig i havsbotten runt Japan.



När man ser gamla filmer upptäcker man snart att kvinnor är ensidigt gestaltade, precis som männen är det. Kanske känner männen sig fångade i sina yrkesroller och identiteter i dagens samhälle? De långhåriga hippiemännen var sannerligen annorlunda, men många fastnade i missbruk. Det var där New Age började i protest- och hippierörelsens fall. New Age är i sin bästa karaktär för fred, samarbete och hälsa. Den siktar både på inre och yttre miljö. Filmen The Secret får dock en negativ eftersmak som man senare kan identifiera som ytlig materialism.

Är Olga Kharitidi och hennes beskrivning av mystisk schamanism från främre orienten och Sibirien New Age? Eller är det egentligen istället mycket gamla företeelser? Det känns som om bara i dess tradition kan New Age visa vägen framåt. Healing existerar och det är en gåva; ingen kan ta patent på den. Man måste ställa sig nya frågor. Är det ständig tillväxt vi ska fokusera på, eller vad vi vill i samhället? Jag tror att mannen har fått ut så enormt mycket mer av ett gemensamt varande än den moderna kvinnan.

Det inre helande jag varit med om har eskalerat det senaste året. Den emotionella delen utvecklas. Att 'bara vara', t.ex. tillsammans med mina döttrar ger andra perspektiv. Jag ser miljön nu när jag ser filmer. Kanske ett tecken på att intellektet lämnar plats åt andra intryck. Att tycka om, att gilla. Jag är släkt med Kritikern, tycker om att kritisera. Men jag har insett att man till sist växer ihop med dem/det man kritiserat länge.

En kamrat till min syster sade en gång till henne: ”Jag var avundsjuk på dig, för ni hade så mycket kärlek hemma hos dig”. Min syster blev ett stort frågetecken: ”Hade vi?!” ”Ja, er syster kramade och pussade er jämt.” blev svaret. Det gjorde alltså inte våra föräldrar, men det var fler som inte fick sina föräldrars kramar och pussar i höghuslandet på 60-talet.

Ingenting tvingar mig ut längre. Jag behöver inte dela plats med andra i ett blåsigt och regnigt Sverige. ”Respekten för människor är noll” säger före detta kriminell när det gäller morden i Malmö.

Jag hade den stora förmånen att lära känna min farmor och farfar, födda runt sekelskiftet. De var underbara och lärde mig massor. De kunde göra mig glad!

/Telefonmamman.


RSS 2.0