Mamma: Söndag 25/12.

Vi såg på tv igår, bl.a. midnattsmässan. Döttrarna hade ordnat en jul i etisk form. De tänker så mycket på andra.

Jag lyssnar på P1. Nåd och barmhärtighet, eller ”ta dig i kragen om förlorare”. Jag pratade med min yngsta om hur jag ser på religion i allmänhet kontra ateism. Hon hade tänkt i samma bana. Om man studerar exempelvis kinesisk filosofi/medicin märker man att det har gått flera tusen år. Oj, nu kommer Kungens jultal!

Gud eller Mammon? Indien har uråldrig hinduism som skapat kulturen hos dem upp mot 1 miljard som lever där nu, även om de har annan religion. I det nya kapitalistiska och demokratiska samhället finns de otaliga gudaformerna kvar. Buddhismen uppkom 500 f.Kr och finns kvar i många asiatiska länder. Judendomen är också gammal, den mosaiska tron innehåller mystisk, bl.a. kring den sk sabbaten. De har högtider som alla går tillbaka till GT (Gamla Testamentet). Muhammedanismen (sade man när jag var barn) och Muhammedamerna (nu säger man muslimerna), deras religion skapades ca 500 e. Kr. Deras religiösa föreställningar hänger samman med en kultur vi har lite kunskap om. Katolicismen har 1 miljard utövare men i Sverige lyssnar vi inte på Påven. Här är man protestant och ansvarig för sin egen tro. Ingen bikt heller, vi tror inte på auktoriteter. Att någon skulle ha särskild kontakt med en högre annan verklighet tror vi ogärna på. 

Kungen talar nu om Karolinska Institutets genforskning. Vi svenskar är mindre religiösa än andra folk. Det man tror på här är vetenskap och ateism. Ateism betyder att man inte tror på Gud, men man är emot något man säger inte finns. Ateismen är en tro. Vetenskapen är också som en tro. 

Nu kommer Fredrik Lindström i Vinterpratarna. Han har nästan blivit en landsfader. Tänk om vår monark vore lika bildad? Kungen rår inte för att han är dyslektisk. Fredrik L fortsätter liksom mitt resonemang i sitt program. Kulturen och språket ärvs utanför kroppen säger Lindström. I Sverige är vi alla religiösa, vi tror på rationell vetenskap, marknadsekonomi, individualism och demokrati. Det är vår tro, menar han. Vi vet, andra tror. Men vi vet inte att det är en lögn och överdrift. Han får står för det själv, det var uppfräschande att höra hans program om ”tillväxtdyrkare”.

/Telefonmamman.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0